“Neriješene misterije velikog praska” i “Kako spoznajemo svijet”

NERIJEŠENE MISTERIJE VELIKOG PRASKA

Trenutno veliki prasak predstavlja najbolju teoriju koju imamo o nastanku svemira, no nije sve tako bajno. Bolja mjerenja otkrila su brojne misterije koje ostavljaju više pitanja nego odgovora. Doznajte što u dogledno vrijeme možemo otkriti o porijeklu svemira s Davorom Horvatićem.

 

KAKO SPOZNAJEMO SVIJET

Što nam je omogućilo da spoznamo toliko toga o svemiru da danas više nalikuje na Star Trek utopiju nego na svijet od prije stotinu godina? U predavanju ćemo dati pregled tehnika i metoda kojima se bavi suvremena znanost. Predavanje je pogodno za publiku od 6+ pa na dalje.

 

Dr. sc. Davor Horvatić izvanredni je profesor na Fizičkom odsjeku zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta. Glavno je područje njegova istraživanja kvantna kromodinamika (teorija jake sile) na konačnim temperaturama i gustoći materije. Pored toga, bavi se i fizikom kritičnih fenomena, koja ima veliku važnost u modernoj ekonomiji, fiziologiji i seizmologiji. U slobodno vrijeme drži popularna predavanja, tako da je čest gost na Festivalu znanosti, Istrakonu, Sferakonu, Rikonu, Liburniconu i Hoykinoj Fotosofiji.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *