Projekcije filmova i predavanje: „Vrijeme fantastičnih lutaka“

Uz predavanje autora animiranih stop-animacijskih lutka filmova, Božidara Trkulju, pogledajte nagrađivane kratkometražne filmove „Priča s početka vremena“ (2012./Bonobostudio) i „Posljednji izazov“ (2017./Zagreb film), te usput saznajte kako nastaju lutke, scenografije, glazba, zvuk i setovi, i kakve sve zamke vrebaju na putu do konačnog animiranog djela.

Osim dva fantastična svijeta puna junaka i demona, maštovitih i pomaknutih stereotipnih likova svijeta fantastike, steknite uvid i u najnovija strujanja unutar suvremenog hrvatskog animiranog filma. Autor voli puno pričati i rado odgovara na sva moguća i nemoguća, te zgodna i nezgodna pitanja.

 

Božidar Trkulja je rođen 1975. godine i od tad pokušava živjeti i raditi, što mu zasad više ili manje uspijeva. Osim dva uspješna lutka-filma, kao scenarist i scenograf surađuje na filmovima hrvatskih animatora, koautor je stripa „Akademija čuda“, održava radionice stop-animacije za djecu i odrasle, a napravio je niz izložbi od kojih se osobito ističe „Vrijeme srca“: (Re)Animacija poezije (2019.) na kojoj je 50 hrvatskih umjetnika ilustriralo njegovu poeziju, te tako napravilo 15-ak animiranih filmova, videa i audio radova, 10-ak stripova, 15-ak ilustracija, 10-ak skulptura i instalacija. Kad je dobre volje sklada glazbu za svoje filmove, a kad je jako dobre volje piše recenzije i kritike.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *