COSPLAY

Liburnicon je poznat po čarobnoj ljetnoj atmosferi na otvorenom gdje cosplayeri svih uzrasta i kostima ponosno predstavljaju svoj rad. I ove godine očekujemo veliki odaziv domaćih i inozemnih natjecatelja koji će pod liburniconskim svjetlima zabljesnuti pred publikom. Ukoliko se i vi želite pridružiti jednoj od najvećih atrakcija našeg festivala, u nastavku donosimo pravila natjecanja:

Na cosplay natjecanje se prijavljuje putem ONLINE PRIJAVNICE. Ovakva prijava obavezna je za cosplayere koji će se natjecati u kategoriji performansa. Cosplayeri, koji ne prijavljuju performans, nisu se obavezni prijaviti unaprijed, već to mogu učiniti i na Info pultu na samom Liburniconu, no kako bi ostvarili pravo na popust, moraju doći u punom cosplayu, stoga preporučamo prethodnu prijavu. Prijave su otvorene do srijede 14.08. u 23:59h.

PRAVILA

Na natjecanje se mogu prijaviti svi stariji od 14 godina.

Prijaviti se ne mogu članovi žirija i organizatori natjecanja u tekućoj godini.

U slučaju da je cosplayer već osvojio nagradu u prijavljenom kostimu, prednost će biti dana drugim natjecateljima.

PREJUDGING

Prejudging (predocjenjivanje), koji će provesti članovi žirija, uključuje pobliže promatranje kvalitete kostima i pitanja o njegovoj izradi. Otvoren je za javnost te je obavezan dio cosplay natjecanja!

Autor slike: Filip Gržinčić

Autor slike: Filip Gržinčić

KATEGORIJE

I ove godine možete osvojiti nagradu u jednoj od 5 kategorija. Nije potrebno istaknuti u kojoj se natječete – žiri će dodijeliti nagradu osobi koja najbolje zadovoljava kriterije pojedine kategorije.

Nagrada publike. Ovu nagradu dobiva kostim koji dobije najviše naljepnica za vrijeme festivala. Knjižice za naljepnice natjecatelji podižu na Info pultu. Knjižice moraju ondje i vratiti u za to predviđeno vrijeme u subotu, kako bi se glasovi prebrojali.

Najbolji kostim. U ovoj kategoriji gleda se kvaliteta šivanja, craftinga, specijalnih efekata, propova, bodypainta i drugog. Cijeni se samostalna izrada kostima i propova te se ne prihvaćaju kupljeni kostimi.

Najbolji performans. Performans može biti na hrvatskom ili nekom stranom jeziku. U slučaju da vam treba audio i video podrška, pošaljite nam datoteku u prijavnici. Performans mora trajati minimalno 30 sekundi, a maksimalno 3 minute. Pustite mašti na volju i pokušajte zabaviti publiku: možete biti smiješni, ozbiljni, ispričati priču, otpjevati ili otplesati nešto. U ovoj kategoriji ocjenjuju se i kostimi, jer je najbitniji kriterij atraktivan performans.

Najbolji prvi cosplay. Kao što mu i sam naziv kaže, u ovoj kategoriji natječu se oni koji po prvi puta sudjeluju u ovakvom natjecanju, a svrha nagrade je potaknuti na daljnje bavljenje cosplayom.

Najbolji ukupni dojam. Ovdje pobjeđuje najbolji od najboljih. Kriteriji za pobjedu su dobro izrađen kostim i izvršen performans.

Ove godine grupa više nije samostalna kategorija, već se skupine od 2 do 5 cosplayera zajedno prijavljuju te se natječu u gore navedenim kategorijama prema istim kriterijima kao i individualni natjecatelji. Članovi grupe mogu si međusobno pomagati u izradi kostima te, ukoliko imaju performans, moraju svi zajedno sudjelovati u njemu.

Za sva pitanja i prijedloge javite se na mail: liburnicon@gmail.com. Vidimo se na Liburniconu!

Autor slike: Filip Gržinčić